Kommende arrangementer

Sangaften.

Torsdag den 13. juli kl. 19.30, afholder vi den traditionsrige sangaften, på Pottegåren, Lyngvej 73, 4573 Højby. 

 

Idrætsefterskolen Klintsøgård.

Onsdag den 30. august kl. 19.00, besøg på Idrætsefterskolen Klintsøgård. Der vil være rundvisning på Idrætsefterskolen, der tidligere bl.a. har været Rekonvalescenthjem, og Idrætshøjskole, men som nu er en populær Idrætsefterskole. Forstander Ib Kristensen vil stå for rundvisningen og fortælle om skolen.  Der vil være mulighed for kaffe/the.

 

 

Afholdte arrangementer

Søndag den 18. juni havde Asmindrup Kirke og Trundholm Lokalhistoriske Forening et fællesarrangement, som vi kaldte ”En sommerdag i Nr. Asmindrup” og det var virkelig en sommerdag, solen skinnede fra en skyfri himmel.

Vi havde besøg af Samuel Frederiksen fra Hvalpsund, tidligere kaptajn i Frelsens Hær, senere skoleinspektør, organist, forfatter m.m. og har blandt andet skrevet en bog med titlen ”INDENFOR OG UDENFOR”, som omhandler hans tid i og udenfor Frelsens Hær.

Dagen startede i kirken med gudstjeneste ved sognepræst Ann Skov Sørensen, hvor Samuel spillede på kornet til salmerne sammen organist Arild Bjørn.

Efter gudstjenesten gik vi over i præstegårdshaven, hvor der var stillet borde og stole op, så vi kunne nyde frokosten ude i det fri med dejlige sandwich, øl og vand.

Derefter startede Samuel sit foredrag i konfirmandstuen, hvor han fortalte om sin tilknytningtil Asmindrup og omegn, idet hans bedstefar Oluf Pedersen voksede op på Egebakkegård i Skaverup og om familien, der havde tilknytning til Frelsens Hær.

 

Samuel fortalte at hans morfar Oluf var født i København men på grund af dårlige tider kom han i pleje hos sin tante og onkel på Egebakkegård, hvor han voksede op

Skæbnen ville at der kom en ung pige i huset på gården – Kristiane, som Oluf blev forelsket i, men da hendes far var landarbejder på Anneberg og tillige ernærede sig som hjemmeslagter, var dette parti ikke godt nok til plejefaderen, så det unge par blev forvist og måtte finde sig et andet sted at bo, da de blev gift i 1899.

Plejefaderen var lidt drikfældig så det var måske en af årsagerne til Oluf søgte ind i Frelsens Hær, da man ikke som soldat måtte drikke alkohol.

Oluf blev en af pionererne i Frelsens Hær, der kom til Nykøbing i 1890, og man byggede huset på hjørnet af Billesvej og Nørregade og fik 500 kr. i tilskud af byrådet. Samuels bedstefar var på det tidspunkt blevet sergentmajor.

Senere da Egebakkegård var i økonomiske vanskeligheder kom Oluf og Kristiane tilbage og skulle prøve at redde stumperne, hvilket også lykkedes, da Oluf var en dygtig landmand.

Imidlertid kom der bud fra Frelsens Hærs hovedkvarter om at Oluf skulle rejse til Amager og hjælpe med starte et projekt op med bl.a. dyrkning af grønsager. Det viste sig senere at der var for meget salt i grundvandet til at der kunne dyrkes noget, så det projekt måtte opgives.

I 1918 rejste Oluf og Kristiane igen til Odsherred og bosatte sig i Stårup i ”Fredhjem” og senere flyttede de til Kirkevej 1 i Asmindrup.

Oluf var formand for Højby Andelsmejeri indtil 1940.

Kristiane og Oluf var ”frelserfolk” hele livet. De havde 2 døtre, hvoraf den ene var Samuels mor.

Der havde også været en lillebror, Aksel, som døde ganske lille. Da der er tradition for at man ikke bliver døbt i Frelsens Hær, kunne Aksel ikke blive stedt til hvile på kirkegården men er begravet udenfor kirkemuren ved Asmindrup Kirke.

Samuel selv var født ind i hæren, idet hans forældre altid havde været i Frelsens Hær. Samuel blev allerede som 7-årig børnesoldat og lærte at spille kornet og man skulle være soldat for at kunne spille i orkesteret.

Som tiden gik endte Samuel med at blive kaptajn i Frelsens Hær og har boet utallige steder i Danmark indtil han brød med hæren som 37-årig og besluttede sig til at få et liv udenfor og blev senere lærer og skoleinspektør.

 

Eftermiddagen sluttede med en køretur til Skaverup, Kirkevej 1 og Byens Bakke i Asmindrup, til Stårup og den tidligere Frelsens Hærs bygning i Nykøbing – godt guidet af Samuel og lokale damer.

En rigtig hyggelig og berigende dag med solskin og medlevende deltagere.

 

                                                                          Lillian og Birte

Se billeder under fotoalbum/fra arrangementer